Tükürük Bezlerinin Tıkanması Belirtileri ve Tedavisi
12 Temmuz 2024

Tükürük Bezlerinin Tıkanması Belirtileri ve Tedavisi

Tükürük Bezlerinin Tıkanması

Tükürük bezleri, insan vücudu için oldukça önemli organlardır. Bu bezler, düzenli olarak çalıştığında günlük olarak yaklaşık bir litre tükürük üretir. Tükürük, ağız içini nemli tutar ve yutkunmayı kolaylaştırır. Ayrıca dişleri bakterilere karşı korur ve yenilen yiyeceklerin sindirimine yardımcı olur. Tükürük bezleri üç ana grup altında incelenir:

  • Dilin alt kısmında bulunan dilaltı bezleri
  • Yüzün yan tarafında bulunan parotis bezleri
  • Ağız tabanında bulunan submandibular bezleri
Boğaz ile ağız bitişine kadar birkaç yüz tane küçük tükürük bezi bulunmaktadır. Tükürük kanallarından ağız içine akan tükürük, eğer tükürük bezlerinde sorun oluşursa bezlerin şişmesine neden olabilir. Bu durum, yüksek ateşe, ağız içinde kuruluğa ve şiddetli ağrıya yol açar. Ayrıca, boğazdan kötü kokulu bir sıvı da gelebilir.

Tükürük Bezlerinin Tıkanmasının Nedenleri

Çeşitli nedenlerden dolayı tükürük bezleri şişebilir ve tıkanabilir. Bu durum, tükürük bezlerinin görevini yerine getirmesine engel olur. Şişen tükürük bezleri tıkanır ve tükürük salgısı gerçekleşmez. Tükürük bezlerinin tıkanmasının yanı sıra daha sık rastlanan diğer tükürük bezi problemleri şunlardır:

Sjögren Sendromu

Otoimmün bir hastalık olan Sjögren Sendromu, kişinin sadece bağışıklık sistemini değil, diğer sıvı salgılayan bezleri de etkileyerek göz ve ağızda kuruluğa yol açar. Kronik bir hastalık olan Sjögren Sendromu, ağızın her iki tarafında bulunan tükürük bezlerinin büyümesine neden olur. Bu büyüme ağrı yapmadığı için kişiyi rahatsız etmez.

Siyalolitler veya Tükürük Taşları

Tükürük bezlerinin şişerek tıkanmasının en büyük nedeni tükürük taşlarıdır. Kristalize olan tükürük çözeltilerinin birikmesi sonucunda meydana gelir. Bu tükürük taşları, tükürük akışını engeller ve kişiyi rahatsız eder. Eğer biriken tükürük kanallardan çıkamazsa, tükürük bezlerine geri iner. Bu durumda tükürük bezlerinde ağrıya ve şişmeye sebep olur. Tek bir bezde hissedilen ağrılar genellikle aralıklı olur ama kişiyi oldukça rahatsız eder. Tükürük bezlerindeki bu tıkanma tedavi edilmezse, bez enfekte olabilir.

Kistler

Tükürük bezlerinde kist oluşumunun başlıca nedenleri tükürük taşları, yaralanmalar, tümörler veya enfeksiyonlardır. Bu sebeplerden dolayı oluşan kistler yumuşak ya da kabarık şekilde olabilir. Bazı bebeklerde bu kistler doğuştan gelebilir. Protis bezlerinde oluşan kistler konuşmayı ve yemek yemeyi zorlaştırabilir.

Tükürük Bezlerinin Tıkanmasının Tedavisi

Tükürük bezlerinin tıkanmasının tedavisi, bu sorunun sebebine bağlı olarak değişir. Tükürük taşlarının tedavisi genelde taşların manuel şekilde çıkarılması, tükürük salgısını artırmak için kullanılan ekşi şekerler ve sıcak kompres şeklindedir. Eğer bu yöntemler tıkanıklığı açmazsa, tıkanan tükürük bezini almak için küçük çaplı bir operasyon yapılır. Bu operasyon genelde kötü huylu ve iyi huylu tümörleri almak için yapılır. İyi huylu tümörlerin yeniden oluşmaması için radyasyon tedavisi yapılmalıdır. Kanserli tümörler kemoterapi ya da radyasyon gerektirir. Büyük kistlerin tedavisi için mutlaka ameliyat gereklidir. Eğer bakteriyel enfeksiyon oluşmuşsa, antibiyotik ilaçlar kullanılmalıdır. Ağız kuruluğunu engellemek için doktorun önerdiği ilaçlar kullanılmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Alcan

06 Mayıs 2024 Pazartesi

Eskisi gibi tükürük salgılanmadığı için besinleri tüketirken çok ciddi sorunlar yaşıyorum. Bunun yanı sıra bir de boğazımda çok aşırı bir kuruma meydan geliyor. Öyle ki bazen konuşamayacak duruma bile geliyorum. Bu konu hakkında ne gibi bitkisel işlemler yapmamı tavsiye edersiniz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Alcan,

Boğaz kuruluğu ve tükürük salgısının azalması gerçekten rahatsız edici olabilir. Bitkisel çözümler arasında şunları deneyebilirsiniz:

1. Adaçayı veya papatya çayı: Bu bitki çayları boğazı rahatlatabilir ve nemlendirebilir.
2. Bal: Bir kaşık bal tüketmek boğazınızı yumuşatabilir ve kuruluğu azaltabilir.
3. Nane yağı: Bir bardak suya birkaç damla nane yağı ekleyip gargara yapabilirsiniz.
4. Hindistan cevizi yağı: Bir çay kaşığı hindistan cevizi yağı boğaz kuruluğunu hafifletebilir.

Bu öneriler boğaz kuruluğunu hafifletebilir, ancak sorun devam ederse bir sağlık profesyoneline danışmanız önemlidir.

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tükürük Bezi Biyopsisi

Tükürük Bezi Biyopsisi

Popüler İçerikler

Haber Bülteni