Tükürük Bezi Enfeksiyonu
05 Temmuz 2024

Tükürük Bezi Enfeksiyonu

Tükürük Bezi

Tükürük bezleri, ağız çevresinde yer alan ve tükürük salgısını üreten ekzokrin salgı bezleridir. Bu bezler, tükürüğü kanallar aracılığıyla ağız boşluğuna akıtırlar. Bazı insanlarda tükürük bezleri yapısal olarak değişkenlik gösterebilir, bu da sağlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle tükürük bezinde şişlik meydana gelirse aşırı salgı oluşarak ağız sulanmasına neden olabilir. Normalden fazla tükürük oluşumu varsa, mutlaka bir hekime başvurulmalıdır. Tükürük bezleri, besinlerin sindirilmesine ve parçalanmasına katkıda bulunur ve her insanda mevcuttur. Üç çift tükürük bezi bulunur: parotis, submandibular ve sublingual bezler. Bu bezler, yüzün her iki tarafında, yanağın içinde, kulakların ön kısmında ve çenenin üstünde yer alır. Tükürük bezleri, herhangi bir şiddetli darbe ile hasar görebilir.


Vücutta veya ağız bölgesinde bakteri ve virüs oluşumu, tükürük bezi enfeksiyonuna sebep olabilir. Bakteriyel ya da viral enfeksiyonlar, tükürük bezine giden kanalları etkisi altına aldığında tükürük bezi enfeksiyonu ortaya çıkar ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Enfeksiyon durumunda iltihap ve kanama görülebilir. Bu durumda yutkunmada zorluk, iştahsızlık, ağrı ve halsizlik gibi belirtiler ortaya çıkar. Ağız, sürekli tükürük ile dolu kalır. Bu durumda, tükürük bezleri işlevlerini yerine getiremez hale gelir. Sindirim sistemine yardımcı olan tükürük bezleri enfeksiyonla karşılaştığında sağlık sorunları meydana gelir. Azalan tükürük üretimi, tükürük bezinin enfeksiyona maruz kaldığını gösterir ve bazı hastalıklar oluşabilir:

  • HIV
  • Kabakulak
  • Herpes
  • Tükürük taşı
  • Mukus ile engellenen iltihaplı tükürük kanalı
  • Tümör
  • Yetersiz beslenme
  • Ağız hijyeninin iyi sağlanamaması

Tükürük Bezi Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tükürük bezi enfeksiyonu, doktor tarafından tedavi edilmelidir. Fonksiyonunu kaybeden ve salgı üretmeyen tükürük bezi, mikrop oluşumuyla mücadele edemez hale gelir. Bu hususta, hekim muayenesi ve önerilen ilaçların düzenli kullanılması iyileşme açısından faydalıdır. Ayrıca, düzenli ve dengeli beslenme, ağız bakımı, vitamin ve mineral açısından zengin gıdaların tüketilmesi antioksidan görevi görerek bakteri ve virüslerin yok olmasına yardımcı olur. Enfeksiyona maruz kalan kişinin stresten uzak durması ve olumlu düşünmesi de oldukça önemlidir. Olumlu düşünme ile daha mantıklı hareket edilerek tükürük bezi enfeksiyonunun bilincinde olunup tedaviye yönelik dikkatli adımlar atılması fayda sağlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tükürük Orucu Bozar mı?

Tükürük Orucu Bozar mı?

Haber Bülteni

Güncel

Aids Tükürük ile Bulaşır mı?

Aids Tükürük ile Bulaşır mı?

Güncel

Tükürük Bezi Ameliyatı Sonrası

Tükürük Bezi Ameliyatı Sonrası

Güncel

Ağız İçi Tükürük Bezleri

Ağız İçi Tükürük Bezleri