{ "title": "Tükürük Ph Değeri", "image": "https://www.tukuruk.gen.tr/images/Tukuruk-Ph-Degeri-63.jpg", "date": "20.01.2024 13:28:27", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "TükürükpH Değeri, Tükürük ya da diğer adıyla salya ağzında üretilen bir çeşit sıvıdır. Bu sıvı, dilin altında bulunan tükürük bezleri aracılığı ile üretilir. Tükürük, çoğunluk oran ile sudan meydana gelir, fakat içerisinde elektrolitler, mukus, bazı enzimler ve anti bakteriyel olan bileşikleri barındırır. Nişastayı kimyasal yöntemler ile parçalayabilen enzimleri yapısında bulunduran tükürük, diş çürümesini önemli ölçüde engel olur.

Tükürük pH değeri nedir?

Tükürük pH değeri nötre çok yakındır. İnsan tükürüğünün pH skalasındaki yeri 6,5 ile 7,4 arasında bir değer alır. Yılan gibi bazı hayvanlar, tükürük bezlerine benzeyen organlarında düşmanlardan kendilerini koruma amacı ile zehir üretimi yaparlar.

Tükürük İşlevleri

Tükürük, sindirimi başlatmayı sağlayan bir sıvıdır. Nişastayı; maltoz ve dekstrine parçalar ve diğer aşamalarda sindirimi kolaylaştırmaya yardım eder. Yine tükürük, ağızda muhtemel birçok bakteriyi yok eder. Fakat ağzın düzenli temizliği yapılmadıkça bu anti bakteriyel bileşiklerin etkisi yeterli olmaz. Ayrıca tükürük, ağızda kalan ve dişlere yapışık tartarları parçalar ve ağızda kalan besin artıklarını ayrıştırmaya devam eder.

Tükürüğün bir diğer büyük özelliği ise; özgül ağırlıkları farklı olan su, yağ ve asit tarzı maddelerin faz farkı oluşturarak ayrışmasını engellemek ve bunların karışımını sağlayıp hazmı kolaylaştırmak. Mide içerisinde; düşük özgül ağırlıklarında olan yağlar üst tarafta, daha fazla özgül ağırlığına sahip olan asit ve su, alt tarafta kalarak ayrışırlar. Bu nedenle; hazmı kolaylaştırmaya yardımcı olacak mide asitlerinin yağları parçalaması imkânsız olur. Tükürük faz farkını (Ayrışmayı) yok ederek uzun bir zaman özgül ağırlıkları eşitler ve böylece su, yağ ve asit katmanlarını yok ederek asit ile karışmasını yardım eder ve hazmı kolaylaştırır.
" } ] }