{ "title": "Tükürük Enzimi", "image": "https://www.tukuruk.gen.tr/images/Tukuruk-Enzimi-93.jpg", "date": "21.01.2024 12:26:17", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Tükürük Enzimi, Ağız sindirim sisteminin ilk yapısıdır. Sindirim işlemi ağızda başlar ve bağırsaklarda sona erer. Sindirimin her aşamasında vücut birtakım salgılar salgılamaktadır. Salgılanan salgılar besinlerin parçalanmasını ve içeriğindeki besin ögelerinin vücuda emilimini sağlamaktadır. Ağızda gıda maddelerinin çiğnenmesi gereklidir. Çiğneme esnasında lokmanın ıslatılması ve bulamaç hale gelmesi için ağız salgısı olan tükürük devreye girer.

Tükürük Enzimi ve Yapısı: Ağızda başlayan sindirimde dişler, dil ve tükürük görev yapmaktadır. Tükürük dilin altında bulunan tükürük bezlerince salgılanmaktadır. Tükürükte su, mukus, bazı enzimler, elektrolitler ve antibakteriyel bileşikler bulunmaktadır. Tükürükte yer alan maltaz enzimi nişastayı parçalayarak maltoza ve dekstrine dönüştürmektedir. Bu yolla nişastanın sindirimi kolaylaşmaktadır.

Tükürükte Bulunan Enzimler: Lipaz, amilaz, laktik dehidrogenaz, beta-glukuronidaz, esteraz, peptidaz, fosfataz, ribonükleaz, peroksidaz enzimleri tükürüğün içeriğinde yer almaktadır. Bu enzimler sayesinde sindirim işlemi gıdalar mideye gitmeden başlamasını sağlarlar. Tükürük enzimleri sayesinde midedeki işlemler daha hızlı gelişir ve rahat bir hazım sağlanır. Tüm enzimler midede gıdalara karışsaydı midenin hazım işlemi en az bir kat daha uzun zamanda gerçekleşirdi.

" } ] }