{ "title": "Tükürük Bezlerinin Tıkanması", "image": "https://www.tukuruk.gen.tr/images/Tukuruk-Bezlerinin-Tikanmasi-24.jpg", "date": "21.01.2024 08:19:46", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Tükürük Bezlerinin Tıkanması, Tükürük bezleri vücut için oldukça önemlidir. Tükürük bezleri düzenli olarak çalıştığı zaman günde tam bir litre civarında tükürük üretmektedir. Ağız içini ıslak tutan tükürük aynı zamanda yutkunmaya da yardımcı olur. Dişleri bakterilere karşı koruma altına alan, yenilen yiyecekleri sindirmeye yardımcı olan tükürük bezlerinin üç çeşidi vardır.
Boğaz ile ağız bitişine kadar birkaç yüz tane küçük tükürük bezleri bulunmaktadır. Tükürük kanallarından ağız içine akan tükürük eğer tükürük bezlerinde sorun oluştuğunda bezler şişer. Bu durum yüksek ateşe, ağız içinde kuruluğu ve şiddetli ağrıya neden olur. Tüm bunların haricinde ayrıca boğazdan kötü kokulu sıvı gelir.

Tükürük Bezlerinin Tıkanması Neden Olur?

Çeşitli birçok nedenden dolayı tükürük bezleri şişer ve tıkanır. Oluşan bu problem tükürük bezlerinin görevini yerine getirmesine engel olur. Şişen tükürük bezleri tıkanır ve tükürük salgısı gerçekleşmez. Tükürük bezlerinin tıkanması haricinde çok daha fazla rastlanılan tükürük bezi problemleri ise şunlardır;

Sjögren Sendromu: bu hastalığa otoimmün adı verilir. Bu hastalık kişinin sadece bağışıklık sistemini değil diğer sıvı salgılayan bezlere hücum ederek göz ve ağızda kuruluğa yol açar. Kronik bir hastalık olan sjögren sendromu hastalığı olan kişilerde ayrıca ağzın her iki kısmında da bulunan tükürük bezleri büyür. Ağrı yapmadığından dolayı kişiyi rahatsız etmez.

Siyalolitler veya Tükürük Taşları: Tükürük bezlerinin şişerek tıkanmasının en büyük sebebi tükürük taşları, kristalize olan tükürük çözeltisinin birikmesi sonucunda meydana gelir. Oluşan bu tükürük taşları tükürük akışını önler ve kişiyi rahatsız etmeye başlar. Eğer biriken tükürük kanallardan çıkamaz ise tükürük bezlerine geri iner. Bu durumda tükürük bezlerinde ağrıya ve şişmeye sebep olur. Sadece tek bir bezede hissedilen ağrılar genelde ara, ara olur ama kişiyi oldukça rahatsız eder. Tükürük bezlerinde oluşan bu tıkanma eğer tedavi edilemez ise bez enfekte olur.

Kistler: Kist oluşumunun en büyük sebebi tükürük taşları, yaralanmalar, tümörler veya enfeksiyonlardır. Bu sebeplerden dolayı oluşan kistler yumuşak ya da kabarık şekilde olur. Bazı bebeklerde bu kistler doğuştan gelebilir. Çünkü protis bezlerinde oluşan kistler bu duruma neden olur. Oluşan bu kistler konuşmayı ve yemek yemeyi önler.

Tükürük Bezlerinin Tıkanmasının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tükürük bezlerinin tıkanmasının tedavisi bu sorunun sebebine bağlı olur. Taşların tedavisi genelde oluşan taşların manuel şekilde çıkarılması, tükürük salgısını artırmak için kullanılan ekşi şekerler ve sıcak kompres şeklindedir. Eğer yapılan bu yöntemler oluşan tıkanıklığı açmaz ise tıkanan tükürük bezini almak için küçük çaplı bir operasyon yapılır. Yapılan bu operasyon genelde kötü huylu ve iyi huylu oluşan tümörleri almak için yapılır. İyi huylu tümörlerin yeniden oluşmaması için radyasyon tedavisi yapılmalıdır. Kanserli bu tümörler kemoterapi ya da radyasyon gerektirmektedir. Oluşan büyük kistlerin tedavisini yapmak için mutlaka ameliyat olmak gerekir. Eğer bakteriyel enfeksiyon oluşmuş ise antibiyotik ilaçlar kullanmanız gerekir. Ağız kuruluğunu engellemek için yine doktorunuzun önerdiği ilaçları kullanmanız gerekir.
" } ] }