{ "title": "Tükürük Bezlerinin Fazla Çalışması", "image": "https://www.tukuruk.gen.tr/images/Tukuruk-Bezlerinin-Fazla-Calismasi-66.jpg", "date": "19.01.2024 20:01:59", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Tükürük Bezlerinin Fazla Çalışması, Tıp dilinde hipersalivasyon olarak adlandırılan tükürük bezlerinin fazla çalışması kendi başına bir hastalık olarak kabul edilmez. Çoğunlukla parasempatik sistemin oldukça aktif çalışması nedeniyle ortaya çıkan bu durum vücutta bulunan salgı bezlerinin aşırı olarak çalışmasına yol açar. Aşırı terleme, göz yaşı ve burun akması ile aynı zamanda mide şikâyetlerinin de gelişmesine neden olan tükürük bezlerinin fazla çalışması kişiyi son derece olumsuz etkiler.

Tükürük bezlerinin fazla çalışması nedenleri, tükürük bezlerinin fazla çalışması çoğunlukla tedavi gerektirmeden geçen bir durumdur ve bu durum genellikle yutma yeteneğinin azalması sonucu ortaya çıkar. Tükürük yeteneğini azalması ise birtakım alerjiler, akut sinüzit, dudak ya da dilin hareket etmesini engelleyen tümörler, lenf bezlerinin büyümesi ve kronik sinüzit gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Bununla beraber ağız boşluğunun görevlerini olumsuz etkileyen durumlar ve kas koordinasyonu olumsuz etkilemesi de yutma yeteneğinin azalmasına yol açarak ağızda tükürük oluşmasına neden olabilir. Tükürük bezlerinin aşırı çalışması, yeni yapılan ya da ağzına uygun bir şekilde olmayan protez takımı, boğazda enfeksiyon olması, hamilelik durumu, gastroözofagial reflü rahatsızlığı, stomatit olarak adlandırılan ağız mukozasının iltihaplanması ve içerisinde etken madde olarak fazaclo, klonazepam, pilokarpin, klozapin, levodopa ve karbidopa olan ilaçların kullanılması tükürük bezinin fazla çalışması neden olabilir. Bunların yanı sıra ciğerin etkilenmesine yol açan enfeksiyon hastalıklardan tüberküloz, frengi gibi cinsel ilişki esnasında bulaşan bakteriyel enfeksiyon, kuduz virüsü, arsenik zehirlenmesi, yüz kaslarının güçsüz olması, cıva zehirlenmesi ve özofagus atrezisi olarak adlandırılan yemek borusunun doğuştan normal gelişmemesi gibi durumlar tükürük bezlerinin fazla çalışmasına yol açabilecek ancak nadir görülen nedenler arasındadır.

Tükürük bezlerinin fazla çalışması tedavisi, bu durum geçici bir durum olmaktan çıkarak kronik bir hale gelmişse mutlaka bir doktor tarafından tedavi edilmesinde fayda vardır. Bu durumda doktorun yapacağı muayene ve bazı test sonuçlarına göre tükürük bezlerinin fazla çalışmasının tükürük bezinin salgılarının artması ya da yutma güçlüğü nedeniyle mi ortaya çıktığı belirlenir. Çıkacak sonuç ve altında yatan nedene göre tedavi yöntemi uygulanır. Tükürük bezlerinin fazla çalışması kullanılan bazı ilaçlar nedeniyle ortaya çıkıyorsa bu durumda tükürük bezlerinin fazla çalışmasına neden olan ilaçlar bırakılır ya da değiştirilir. Bununla beraber yanlış protez uygulanması sonucu ortaya çıkan durumlarda ise protez değiştirilir ve enfeksiyon ve iltihap tedavi edilir. Bademciklerin aşırı büyük olması nedeniyle yutkunma güçlüğünden kaynaklanan tükürük bezlerinin fazla çalışmasında ise bademciklerin alınması gerekebilir. Bu tedavilerin yanı sıra tükürükbezinin fazla çalışmasında skopolamin ve glikopirolat gibi tükürük salgısının azalmasını sağlayan bazı ilaçlar reçete edilirken aynı zamanda tükürük salgısının büyük bir oranda azalmasına yardımcı olacak akapuntur, radyasyon terapisi ve botoks tedavisi de uygulanabilir.
" } ] }