{ "title": "Tükürük Bezleri Anatomisi", "image": "https://www.tukuruk.gen.tr/images/Tukuruk-Bezleri-Anatomisi-77.jpg", "date": "20.01.2024 08:34:26", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Tükürük bezleri anatomisi, tükürük, tükürük bezleri tarafından ağza salgılanan renksiz, kokusuz, tatsız, hafif şekilde bulanık ve hafif kıvamlı bir salgıdır. Normal bir insan bir gün içerisinde 1-1.5 litre civarında tükürük salgılar. Yemek yerken çoğalan tükürük salgısı, diğer zamanlarda ve özellikle uyku sırasında minimal düzeye iner. Tükürük bezleri anatomisi incelenmeden önce tükürüğün yapısına göz atalım. Tükürüğün içeriğinin %99.5'i su geri kalan 0.5'i ise suda erimiş organik ve inorganik maddelerdir. Bu inorganik maddeler magnezyum, potasyum, kalsiyum, hidrojen, florid, iodidler, sodyum fosfat, karbonat, oksijen, azot, karbondioksit ve amonyaktır. Tükürüğün Ph değerini ayarlayan tükürük salgısı içerisinde bulunan karbondioksittir. Tükürük salgısında bulunan organik maddeler ise pityalin, musin, maltaz, üre, ürik asit, eritro poetin. Lizozim. Bradikinin, mukopolisakkaritler ve çeşitli proteinlerdir. İçeriğindeki önemli maddeleri nedeni ile önemli görevleri bulunan tükürük bezleri, ağız mukozasını sürekli ıslak tutarak diş sağlığı için önemli fonksiyonları yerine getirir. Sindirimi ağız içinde başlatan tükürük, kuru ve katı besinleri yumuşatma özelliğine sahiptir. Antibakteriyel ve antifungal özellikte olan tükürük tat duyusunun alınmasına yardımcı olur.

Tükürük bezleri anatomisi nasıldır?
" } ] }