{ "title": "Tükürük Bezinde Kitle", "image": "https://www.tukuruk.gen.tr/images/Tukuruk-Bezinde-Kitle-81.jpg", "date": "21.01.2024 06:39:21", "author": "Batuhan Muhammet Özçelik", "article": [ { "article": "
Tükürük Bezinde Kitle, Tükürük bezinin salgıladığı tükürük salgısı sayesinde yiyeceklerin sindirimi kolaylaşır. Ağızda başlayan sindirim tükürük salgısının da yardımıyla kolayca sindirilerek midenin dinlenmesi sağlanır. Hazımsızlık probleminin bir nevi önüne geçilmiş olur. Ayrıca tükürük salgısı ağızdaki bakterileri dengelerken dişlerin çürümesini de önler. Tükürük bezleri kulak ve çene bölgesinde bulunmaktadır. Tükürük bezi yemek yerken ve normal zamanlarda tükürük salgılayarak yaşamımızı ve konuşmamızı kolaylaştırır. Fakat bazı durumlarda yaşa da bağlı olarak tükürük bezinde kitleler meydana gelebilmektedir.

Tükürük Bezinde Kitle Neden Olur?

Tükürük bezinde kitle oluşumu genellikle çene altındaki tükürük bezlerinde meydana gelmektedir. Bunun sebepleri arasında ağız içine gelen boşaltım kanalının kıvrımlı olması ve aşağıdan yukarı doğru yani yer çekimine zıt yönde olması olarak görülür. Bu nedenin dışında tükürük oluşumundaki azalma ve tükürüğün asidindeki düşme oranı yani pH değerinin azalması da tükürük bezinde kitle oluşumuna sebep olur.

Tükürük Bezinde Kitle Şikâyetleri

Tükürük bezinde kitle oluştuğunda tıkanıklık durumuna, taşın yerine, bez dokusuna ve tükürük salgısının hız durumuna göre şikâyetler değişmektedir. Tükürük bezinde kitle oluşan hastaların genellikle yakındığı sebep tükürük bezlerinin bulunduğu bölgelerde meydana gelen şişmedir. Tükürük bezleri dil altında, her iki kulağın önünde ve çene altında bulunmaktadır. Bu bölgelerde meydana gelen şişmeler tükürük salgısını arttıran limon gibi yiyeceklerin yenmesiyle tükürük bezi uyarılır ve şikâyetler ortaya çıkar.

Tükürük bezi kanalında tam olarak tıkanma olmamışsa oluşan şişlik birkaç saat içinde geçer. Tükürük bezinde kitle tanısı hastanın şikâyetlerine, muayene sonuçlarına ve radyolojik incelemelere göre konur. Tükürük bezinde kitle çene altı tükürük bezinin ağza açıldığı kanala yaklaşmışsa doktor muayenesiyle anlaşılabilir.
" } ] }