{ "title": "Tükürük Bezi", "image": "https://www.tukuruk.gen.tr/images/Tukuruk-Bezi-79.png", "date": "21.01.2024 08:07:10", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Tükürük Bezi, ağız içi çevresinde yer alan ve tükürük salgısını oluşturan ekzokrin salgı bezidir. Bu alandan kanal aracılığıyla ağız boşluğuna tükürük akıtılır. Bazı insanlarda tükürük bezi yapısal olarak değişkenlik gösterir. Bu durum sağlık problemini beraberinde getirmektedir. Özellikle tükürük bezinde şişlik meydana gelir ise aşırı salgı oluşarak ağız sulanmasına neden olur. Normalin dışında tükürük oluşumu mevcutsa mutlaka hekime başvuru yapmak gerekir. Besinlerin sindirilmesine ve parçalanmasına kaynaklık eden tükürük bezi her insanda mevcuttur. Üç çift tükürük bezi bulunmaktadır. Bunlar yüzün her iki tarafında yanağın içinde yer alır. Kulakların ön kısmı ve çenenin üstünde yerleşim kuran tükürük bezi herhangi bir şiddetli darbe ile hasar görebilir niteliktedir.

Tükürük Bezi Enfeksiyonu

Vücutta veya ağız bölgesinde bakteri ve virüs oluşumu mikrop meydana getirerek tükürük bezi enfeksiyonuna sebep olur. Bu bakteriyel ya da viral enfeksiyonlar tükürük bezine giden kanalı etkisi altına aldığı zaman söz konusu tükürük bezi enfeksiyonu ortaya çıkarak hayatı olumsuz yönde etkiler. İltihap ve kanama durumu kendini gösterebilir. Hal böyle olunca yutkunmada zorluk çekilip iştahsızlık, ağrı ve halsizlik meydana gelir. Ağız devamlı tükürük ile varlığını sürdürür. Bu durumda olası bir sorun ile bu organ işlevini yerine getiremez bir hal alır. Sindirim sistemine yardımcı olan tükürük bezi enfeksiyon ile karşı karşıya kaldığında sağlık problemine yol açar. Ağız içerisinde rahat bir şekilde gezinme imkânı bulamayan tükürük akıntısı mikropların bulaşıcı özelliğiyle tüm alana yayılım gösterir. Azalan tükürük üretimi tükürük bezinin enfeksiyona maruz kaldığını belirterek birtakım hastalıkların oluştuğunu ortaya koyar. Bunlar; HIV, kabakulak, herpes, tükürük taşı, mukus ile engellenen iltihaplı tükürük kanalı, tümör, yetersiz beslenme ve ağız hijyeninin iyi bir şekilde sağlanmaması gibi rahatsızlıklardır.

Tükürük Bezi Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sağlığı aksatan sorunlardan biri olan tükürük bezi enfeksiyonu doktor tarafından tedavi edilir. Fonksiyonunu kaybeden salgı üretmeyen tükürük bezi mikrop oluşumuyla mücadele veremez hale gelir. Bu hususta hekim muayenesi ile önerilen ilaçların düzenli kullanılması iyileşme açısından fayda sağlar. Diğer yandan düzenli ve dengeli beslenme, ağız bakımı, vitamin ve mineral bakımından zengin gıdaların tüketilmesi antioksidan görevi niteliğinde olup bakteri ve virüslerin yok olmasına yardımcı olur. Bu hususta enfeksiyona maruz kalan kişinin stresten uzak durup negatif düşünceler içerisine girmemesi de oldukça önemlidir. Olumlu düşünme ile daha mantıklı hareket edilerek bahse konu olan tükürük bezi enfeksiyonun bilincinde olup tedaviye yönelik dikkatli adımlar atılmasında fayda sağlanır.
" } ] }