{ "title": "Tükürük Bezi Kanseri", "image": "https://www.tukuruk.gen.tr/images/Tukuruk-Bezi-Kanseri-22.jpg", "date": "19.01.2024 06:46:50", "author": "Sahmurat GECKIN", "article": [ { "article": "Tükürük bezi kanseri: Tükürük bezinin görevi sindirime yardımcı olmaktır. Ayrıca tükürük ağzı ıslak tutar ve tükürük bezlerini tarafından üretilir. Tükürük bezi kanseri çok ender rastlanan bir kanser türüdür. Bu kanser ağızdaki, boyundaki veya gırtlaktaki tükürük bezlerinin herhangi birinde başlayabilir ancak genellikle kulağın hemen altında bulunan parotid bezde oluşur. Bu kanser çeşidi genellikle ameliyat gerektirir. Alternatif tedaviler ise radyoterapi ve kemoterapidir.

Tükürük bezi kanseri belirtileri nelerdir?

Tükürük bezi kanserinin en belirgin belirtisi çene yanında, boyunda ya da ağızda oluşan kitle, şişkinliktir. Tükürük bezi kanseri bu belirtilerin dışında yüzün bir kısmında uyuşukluk, kas güçsüzlüğü, tükürük bezi bölgesinde sürekli ağrı, yutkunma da zorluk çekme ve ağzı geniş açmada zorlanma gibi belirtiler verir. Her yaşta bu kansere yakalanma riski vardır ancak ileri yaşlarda tükürük bezi kanserine daha sık rastlanır.

Tükürük bezi kanseri teşhis ve tedavisi nasıl yapılır?

Tükürük bezi kanserinin teşhisi için doktor ilk olarak fiziki muayene yapar. Bu muayene sırasında doktor çene, boyun ve boğaz şişlik ya da kitle olup olmadığını kontrol eder. Daha sonra görüntüleme yöntemleri ile kanserin yerini tespit eder. Kanser teşhis edildikten sonra hastalığın hangi evrede olduğu belirlenir. Hastalığın evresi tedavi sürecini belirler. Bu kanserin tedavisi genellikle ameliyat ile tedavi edilir. Tükürük bezi kanseri ameliyatı biraz zor bir ameliyattır. Çünkü tükürük bezlerinin arkasında önemli sinirler bulunur.
" } ] }