{ "title": "Tükürük Bezi Biyopsisi", "image": "https://www.tukuruk.gen.tr/images/Tukuruk-Bezi-Biyopsisi-49.jpg", "date": "21.01.2024 00:33:32", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Tükürük Bezi Biyopsisi, bu işlemde, hastanın veya hastalık şüphesi olan kişinin tükürük bezlerinden bir parça alınarak, detaylı bir incelemeye tabi tutulur. Tükürük bezi biyopsisi sonucu, kişide, tükürük bezlerinde hasıl olan hastalık veya var olabilecek diğer problemlerin kolayca meydana çıkmasını sağlar. Yani, tükürük bezi biyopsisi, insanlarda meydana gelen birçok patolojik hastalıkların oluşumunun incelemek üzere yapılır.

Tıp tarihinde çok uzun zamanlardan itibaren yapıla gelen bu biyopsi incelemesi, zamanımızda gelişmiş olan teknolojik cihazlarla yapıldığından ciddi bir şekilde sonuçlar alınabilmektedir.

Yapılan bu tükürük bezi biyopsilerinin yaklaşık olarak %85'inden olumlu veya olumsuz sonuç alınabilmektedir. Bu yüzde 15'lik başarısızlığın nedenlerinden bir operasyonu yapan cerrahın işinde iyi bir deneyime sahip olmamasıdır. Biyopsi araştırması, tükürük bezinde kanser olan kişilerde ve tükürük bezlerinde değişik dokuların olduğu kişilerde yapılır. Tükürük bezi biyopsisi, bundan başka yapılan biyopsilere göre daha kolay olur. Bunun sebebi ise tükürük bezlerinin rahatça ulaşılabilecek bir bölgede bulunmasındadır.

Tükürük Bezi Biyopsisi Hazırlık Süreci

Tükürük bezi biyopsisi öncesinde bilhassa kişinin aç olması istenir. Bundan dolayı ameliyattan 5 saat kadar öncesinde kişinin herhangi bir şey yememesi gerekir. Bununla birlikte kişiyi ameliyata hazır bir hale getirmek için uygun kıyafetleri giymesi istenir ve hasta üzerinde bazı anestezik uygulamalar yapılır. Tükürük bezi biyopsisi kişinin alt dudağının içinde yapılır. Bu bölgeye rahat bir şekilde ulaşılabilir. Bu nedenle bölgede biyopsi olayı farklı bölgelere göre biraz daha rahat geçer.

Tükürük bezi biyopsisi uygulanacak olan hasta için genel anesteziye gerek görülmez. Hastaya lokal anesteziyle operasyon yapılır. Burada lokal anestezi ile hastanın tümör olan tükürük bezi kısmı uyuşturulur. Bu uyuşturma olayı yalnızca küçük bir iğneyle enjekte ederek yapılır. Biyopsi olayından sonra doktorun tavsiyelerine uygun hareket edilmesi gerekir.
" } ] }