{ "title": "Tükürük Asit Mi Baz Mı", "image": "https://www.tukuruk.gen.tr/images/Tukuruk-Asit-Mi-Baz-Mi-59.jpg", "date": "21.01.2024 05:08:30", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Tükürük asit mi baz mı, tükürük içeriğinin çoğu sudan meydana gelmektedir. Suyun dışında sodyum klorür, bikarbonat, kalsiyum, albümin, potasyum, immün globulin A (IgA), glokoprotein yapısındaki müsin, bazı enzimler, elektrolitler, ptiyalin yani tükürük amilazı gibi maddeler içerir. Bu maddelerin her biri tükürük işlevleri bakımından önemlidir. Bildiğimiz gibi tükürük salgısı sindirimde önemli bir rol oynamaktadır. Sindirimin başlamasını sağlayan sıvı tükürük salgısıdır. Dolayısıyla tükürük asit mi baz mı bunu merak edenler için makalemizde bazı bilgilere yer vereceğiz.

Tükürük asit mi baz mı, işlevleri nelerdir?

Tükürük dediğimiz salgı insan ve hayvanlarda ağızda üretilir. Bir günde ağız içinde üretilen tükürük miktarı ortalama olarak 1500 ml kadardır. Tükürük üretiminden dil altında bulunan tükürük bezleri sorumludur. İçeriğinde bulunan ptiyalin yani tükürük amilazı nişasta sindiriminde etkin bir görev üstlenir. Nişastanın kimyasal olarak parçalanmasını sağlayan enzimler barındıran tükürük salgısı ağızda diş çürümesinin önlenmesinde faydalı olur.

Tükürük asit mi baz mı, tükürük Ph değeri normal olarak ortalama 7'dir. Yani Ph değeri nötre daha yakındır. Kalsiyumla doymuş bir salgı olduğu için, tükürük teması olan dişlerde kalsiyum kaybı olmaz. Bunun yanında tükürük Ph değeri asit tarafa kaydığı zamanda, kalsiyum açısından doymuşluğu da azalır. Bu etkiyle dişlerde kalsiyum kaybı da oluşabilir. Yani tükürük asit mi baz mı diye merak edenler bunun tükürük Ph değerine bağlı olduğunu bilmelidir. Bu ayarlamalarda yani tükürük salgısının kontrolü sinirsel olarak yapılır. Tükürük salgısını denetleyen otonom sinir sistemidir. Ph değeri aside kayabilir ya da baz tarafa da kayabilir.

Ağız içinin nemli kalmasını sağlayan tükürük, besinlerdeki moleküllerin çözünmesini sağlayarak moleküllerin tat alma organcıklarına kadar gitmesine yardımcı olur. Besinlerin ağız içinde kayganlaşması için müsin içerir. Besinleri yutmayı da kolay hale getirir. Dudak ve dil hareketlerini serbest hale getirir ve konuşmanın kolaylaşmasını sağlar. Ağız içinin ve dişlerin yıkanmasını sağlar ve hijyen konusunda yardımcı olur. Tartar oluşumuna mâni olur. Ağızda kalmış olan besin artıkların temizlenmesini sağlar. Ayrıca yağ ve su gibi özgül ağırlıkları farklı olan maddelerin ayrışmasına engel olur. Bu etkisi hazmın kolaylaşmasını sağlar.
" } ] }