{ "title": "Tükürük Artıran Yiyecekler", "image": "https://www.tukuruk.gen.tr/images/Tukuruk-Artiran-Yiyecekler-74.jpg", "date": "19.01.2024 11:15:20", "author": "Burak çobanoğlu", "article": [ { "article": "Tükürük Artıran Yiyecekler, tükürük ağızda üretilen ve içinde ihtiva ettiği su, sodyum klorür, potasyum, albumin gibi çok önemli vazifeleri bulunan maddeler nedeni ile vücudumuz için çok önemli olan bir sıvıdır. Tükürük ağız içini sürekli nemli tutarak, ağız içindeki besinlerin kayganlaşmasını sağlamaktadır. Tükürük besinlerin içerisindeki bazı molekülleri çözerek, bunların tat alma organına ulaşmasına yardımcı olan tükürük bazı durumlar nedeni ile yetersiz gelmekte ve kişiye ağız kuruluğu gibi sorunlar yaşanmaktadır. Tükürük salgısının az üretilmesine yaş ve kullanılan ilaçlar etkili faktörler arasında yer almaktadır.

Tükürük arttıran yiyecekler nelerdir?

Sakız tatlandırıcılı sert şekerler tükürük salgısının artmasını sağlamaktadır. Bunların yanı sıra tükürük artırıcı ilaçlar bulunmaktadır. Kişinin bol bol su tüketmesi tükürük artırıcı bir faktör olmaktadır. Kişi limon esanslı gargara ile de tükürük salgısını artırabilecektir. Bir çay bardağı suyun içine yarım tatlı kaşığı tuz, yarım tatlı kaşığı karbonat koyup karıştırın ve günde üç kez ağzınızı gargara yapmanız halinde tükürük salgısı artacaktır. Tükürük artıran yiyecekler arasında limon birinci sırayı almaktadır. Yemek yerken besinleri çok çiğnemeniz de tükürük artışını sağlamaktadır.
" } ] }