{ "title": "Dudakta Tükürük Bezi Kisti", "image": "https://www.tukuruk.gen.tr/images/Dudakta-Tukuruk-Bezi-Kisti-68.jpg", "date": "19.01.2024 20:20:57", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "Dudakta Tükürük Bezi Kisti, mukosel kistler tükürük bezlerinden köken alan ve oral mukozada en sık görülen yumuşak doku kistleridir. Mukosel olarak adlandırılan tükürük bezi kistlerine en sık alt dudakta rastlanılır. Mukosel az sıklıkla da üst dudakta görülür. Tükürük bezlerinin bulunduğu her yerde muköz kistler görülebilmektedir. Müköz kistler ekxtravazasyon ve retansiyon kistler olmak üzere 2 kısımda incelenmektedir. %80 gibi bir oranla daha fazla görülen extravazasyon kistleri, diş taşı, enfeksiyon ve tükürük bezi iltihabı gibi nedenler ile oluşur. Tükürük bezi kanallarının tıkanması sonucu oluşan retansiyon kistler ise daha az görülmektedir. Dudakta tükürük bezi kisti, extravazasyon kistleri olarak daha sıklıkla genç bireylerde görülürken, retasyon kistleri daha yaşlı bireylerde görülen bir durumdur.

Dudakta tükürük bezi kisti nedir?

Müköz kistler, dudaklar ve ağız içerisinde sık görülen değişik çap ve boyutlarda olabilen, 1 cm'yi aşmayan küçük keseciklerdir. Extravazasyon mukoselleri ergenlik ve erişkinlik dönemlerinde hızlı yemek yeme, heyecanlı konuşma, eksilen dişlerin yerine yapılan apareylerin düzgün kullanılmaması sonucu tükürük bezinin travmaya uğraması nedeni ile oluşmaktadır. Dudakta tükürük bezi kisti küçük tükürük bezleri kisti ile ilgilidir. Neden olarak ise tükürük bezi boşaltım kanalındaki akımın herhangi bir sebeple engellenmesidir. Retasyon birikme kistleri ise iltihap, mukus tıkacı, taş gibi nedenler ile boşaltım kanalının tıkanması sonucu oluştuğu düşünülmekteydi.

Extravazasyon taşma mukoseline tükürük bezlerinin olduğu her yerde özellikle alt dudak sonra da yanak, damak, ağız tabanı, dil ve retromoler bölgelerde rastlanır.

Dudakta tükürük bezi kisti özellikleri nelerdir?

Müköz tükürük bezlerinin üst dudakta olduğu bilinir ama buna rağmen üst dudakta bu duruma pek sık rastlanmaz. Dudakta tükürük bezi kisti travmasının gelişebilmesi için en uygun ter kaninler mukozası olması sebebi ile en fazla alt dudaklarda ve bu bölgenin mukozasında görülürler.

Dudakta tükürük bezi kisti oluşum süresi, 3 hafta ile 3 ay arasındadır. Dudakta tükürük bezi kisti olgularında doktora başvuru, ağrısız bir şişlik nedeni iledir. Kist görüntüsü saydam renkli, yüzeyi ise mavi ve mor renklidir. Yüzey kısmı yumuşak kıvamlıdır. Dudakta tükürük bezi kisti, lastik kıvamında, nodüler ve fikse olmayan oluşumlardır. Extravasyon tipinde bağ dokusu içinde, sınırlandırılmış musin gölcüğü izlenmektedir.
" } ] }