{ "title": "Dil Altı Tükürük Bezi İltihabı", "image": "https://www.tukuruk.gen.tr/images/Dil-Alti-Tukuruk-Bezi-Iltihabi-71.jpg", "date": "19.01.2024 16:18:07", "author": "Sahmurat GECKIN", "article": [ { "article": "Dil altı tükürük bezi iltihabı, Tükürük bezleri yediğimiz yemeklerin kolaylıkla sindirilmesini sağlar. Ağız içerisinde bulunan bakterilerin dengelenmesi ve dişlerin çürümesini önleyen tükürük sıvısını tükürük bezleri salgılar. Dil altı tükürük bezinde iltihap meydana geldiğinde kişinin yaşam kalitesi düşmektedir. Ancak tedavisi genellikle kolaydır.

Dil altı tükürük bezi iltihabı belirtileri: bu tip iltihaplanmada kronik özellikler taşıyıp taşımadığına ve nekadar süre içerisinde oluştuğuna göre belirtiler değişiklik göstermektedir. Ancak genellikle yemek yeme esnasında çiğnerken ya da yutkunurken zorluk çeker. Hafif bir ateşle birlikte kişide halsizlik meydana gelir. Yüzde çenede veya kulak altında şişlik oluşur. İltihaplanma ile kişilerde yemeklerin tadını alamama gibi şikâyetler oluşur. Ayrıca iltihabın meydana geldiği yerde kızarıklık gözlemlenir.

Dil altı tükürük bezi iltihabı tedavisi: Dil altı tükürük bezi iltihabı tedavisinde en önemli etken kişinin bol miktarda sıvı tüketmesidir. Tükürük bezi iltihaplanmalarında genellikle iltihabın iyileşmesi için antibiyotik tedavisi uygulanır. Bununla birlikte bol miktarda tüketilen sıvı ile iltihaplanmanın geçmesine yardımcı olunur. Tükürük bezlerinin açılmasına yardımcı olmak amacıyla tuzlu su ile gargara yapmak hastalığın tedavisine katkı sağlar. Ayrıca tükürük salgısını arttırarak tıkanıklığın giderilmesine yardımcı olması açısından bol bol limon tüketimi tavsiye edilir. Bunların yanı sırada iltihaplanmanın sebebiyet verdiği rahatsızlıkları hafifletmek için kişiye ağrı kesici verilir. İlaç tedavisine cevap vermeyen hastalara cerrahi müdahale uygulanarak iltihap boşaltılır. Kronik tükürük bezi iltihaplanmalarında ise ilaç tedavisine yanıt alınmadığı durumlarda tükürük bezlerinin alınması söz konusu olabilir.
" } ] }