{ "title": "Çene Altı Tükürük Bezi Şişmesi", "image": "https://www.tukuruk.gen.tr/images/Cene-Alti-Tukuruk-Bezi-Sismesi-89.jpg", "date": "19.01.2024 22:48:32", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Çene Altı Tükürük Bezi Şişmesi, Tükettiğimiz gıdaların sindirilmesi ile tükürük salgılayarak dişlerin çürümesinin önüne geçen ve ağızda oluşacak olan bakteriler üzerinde olumlu etkisi olan çene altı tükürük bezi, çene bölgesi ve kulak bölgesinin alt kısmında yer alır. Birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilen çene altı tükürük bezi şişmesi hastada birtakım sorunların yaratabileceği için mutlaka Uzman bir hekim tarafından muayene edilmesi gerekir.

Çene altı tükürük bezi şişmesi belirtileri, bu rahatsızlıkta kişide birtakım belirtiler görülebilir. Bu belirtiler arasında en yaygın görülen belirtiler yüksek ateş ve akıntı ile ortaya çıkar. Bunların yanı sıra çene altı tükürük bezi şişmesi kişinin çiğneme ve yutmasında zorluk çekmesi, yorgunluk ve bitkinlik hissi, etkilenen bölgede kızarıklık, ağrı ve yemek yeme esnasında tat alma bozukluğu gibi belirtiler ile de ortaya çıkabilir. Çene altı tükürük bezi şişmesi rahatsızlığında hastanın yaşı ve cinsiyeti de oldukça önemli bir faktördür. Çocukluk çağlarında çene altı tükürük bezi şişmesi enfeksiyon olarak ortaya çıkar ve tekrar etme oranı da oldukça yüksektir. Yaşlı kişilerde ise çene altı tükürük bezinde şişlik durumumda enfeksiyon kronikleşir ve çene altı tükürük bezi şişmesi tümör ve tükürük taşı olarak ortaya çıkar. Çene altı tükürük bezi şişmesi olan yaşlı kişilerde bu durum oldukça ciddi boyutlara ulaşabileceği için kesinlikle ciddiye alınması gerekir.

Çene altı tükürük bezi şişmesi nedenleri, çene altı tükürük bezi şişmesi altında birçok neden olabilir. Bu durumun en sık görülen nedenleri streptokoklar ve stafilokok olarak bilinir. Aynı zamanda çene altı tükürük bezi şişmesi nedenleri arasında bağışıklık sisteminin çökmesi, kişide tükürük salgısının azalması, sıvı kaybının fazla olması, sistemik hastalıklar ve kabakulak gibi rahatsızlıklarda sayılabilir.

Çene altı tükürük bezi şişmesi tedavisi, birçok rahatsızlığın tedavisinde olduğu gibi çene altı tükürük bezi şişmesinin tedavisi de bu duruma neden olan etkene göre uygulanır. Çene altı tükürük bezi iltihabı kabakulak nedeniyle ortaya çıktıysa bu durumda hastanın kulak bölgesinin altlarında ortaya çıkan şişliklere sıcak uygulama yapılması tavsiye edilir. Bununla beraber hastaya bol bol sıvı içecekler tüketmesi, yatak istirahatine önem vermesi tavsiye edilirken bazı ağrı kesici ilaçlar da reçete edilebilir. Enfeksiyonlardan kaynaklanan çene altı tükürük bezi şişmesi ise doktorun reçete edeceği antibiyotik ilaçlar ile tedavi edilir ve hastadan bol bol su tüketilmesi istenir. Çene altı tükürük bezi şişmesi durumunda kanal tıkanıklığını açmak için mukus yoğunluğunu azaltacak etkiye sahip olan mukolitik ilaçlar reçete edilirken aynı zamanda hastaya sıvı desteği verilebilir. Bu durumda ılık su ile gargara yapılması ve masaj uygulaması tükürük salgısı miktarının artmasına yardımcı olabilir. Çene altı tükürük bezi şişmesi tedavisinde ilaç tedavisinin yeterli olmadığı ve sorun olan bölge eğer irin varsa bu durum cerrahi müdahale ile boşaltılabilir.
" } ] }