{ "title": "Bebeklerde Tükürük Bezi İltihabı", "image": "https://www.tukuruk.gen.tr/images/Bebeklerde-Tukuruk-Bezi-Iltihabi-31.jpeg", "date": "21.01.2024 16:19:53", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Bebeklerde Tükürük Bezi İltihabı, bu rahatsızlık oldukça sık rastlanılan bir rahatsızlıktır. Özellikle de bebeklerde bu rahatsızlık kabakulak rahatsızlığı olarak ortaya çıkar. Bebeklerde tükürük bezi iltihabının bir diğer adı da sialadenitis'dir. Bebeklerin kulakaltı ile çene altında oluşan bakteriyel enfeksiyonlar sonucunda oluşur. Boğazda bulunan tüm tükürük bezleri ağız içerisinde çeşitli bölgelere açık kanallar aracılığı sayesinde tükürükleri dışarı atarlar. 400-500 tane küçük tükürük bezi olmasının yanı sıra üç tanede büyük tükürük bezi bulunmaktadır.

Sublingual Bezler: bu bezler iki adet bulunur. Sublingual bezleri dilin hemen alt bölgesinde ağız tabanında yer alır.

Parotis Bezi: Parotis bezleri, kulakların hemen ön bölgesinde çenenin üstünde iki yanakta iki adet bulunur. Parotis bezleri, kabakulak ya da protit olarak adlandırılır.

Submandibuler Bezler: Submandibuler bezler çenenin her iki tarafında da iki tane bulunur.

Bebeklerde Tükürük Bezi İltihabı Nasıl Oluşur?

Bebeklerde tükürük bezi iltihabının en büyük sebebi enfeksiyonlardır. Bu enfeksiyonlar geçse bile tekrardan oluşma ihtimali oldukça yüksektir. Özellikle de kabakulak rahatsızlığı geçse bile tekrardan oluşma ihtimali oldukça yüksek bir rahatsızlıktır. Bebeklerde çok sık rastlanılan kabakulak virüsü tükürük bezi iltihabının en büyük nedenidir. Bu virüs yüzünden tükürük bezlerinde iltihaplanma oldukça sık görülür. Kabakulak rahatsızlığı bebeklerde olduğu gibi yetişkin kişilerde de sık görülen bir rahatsızlıktır. Kabakulak rahatsızlığına yakalanmamak için mutlaka kabakulak aşısı yaptırmanız gerekir. Kabakulak aşısı yaptırmak vücudunuzu enfeksiyonlara karşı korur.

Bebeklerde Tükürük Bezi İltihabı Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde Tükürük Bezi İltihabı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Cerrahi Müdahale: Eğer tükürük bezlerinde oluşan iltihap ilaç tedavisi ile geçmemiş ise cerrahi müdahale yapılarak tükürük bezinde oluşan irinli bölge yerinden çıkartılır. Eğer tükürük bezlerinde oluşan iltihap kendini tekrarlıyor ise tükürük bezi cerrahi müdahale ile alınır.

Kabakulak Tedavisi: Hasta bebeğinize bol bol sıvı verin. Kulak alt kısmında oluşan şişliklerin üstüne sıcak kompres yapın. Hasta bebeğinizi kollarınıza alın ve uyutun.

Kanal Tıkanıklığının Açılması: Bebeğinize bol bol sıvı verin. Tıkanan tükürük bezlerinin açılması için doktorunuzun tavsiye ettiği ilaçları kullanın. Doktorunuz tükürük kanallarını açmak için mukus yoğunluğunu azaltan mukolitik ilaçlar tavsiye edecektir.
" } ] }