{ "title": "Bebeğin Ağzından Tükürük Gelmesi", "image": "https://www.tukuruk.gen.tr/images/Bebegin-Agzindan-Tukuruk-Gelmesi-91.jpg", "date": "20.01.2024 14:18:32", "author": "Pınar Alkış", "article": [ { "article": "
Bebeğin ağzından tükürük gelmesi, birçok sebebe bağlı olabileceği gibi genellikle bebeğin büyümeye başladığının göstergesidir. Bebeğin yetişkin bir insan gibi gelişmiş olmaması sebebiyle gelişme gösterdikçe bebeğin ağzından tükürük gelmesi durumu söz konusu olur.

Bebek 3-4 aylıkken tükürüğü akmaya başlar. Tükürük bezlerinin gelişmesi sonucunda da bebeğin ağzından tükürük gelmektedir. Doğduğu ilk yıllardabağışıklık sisteminin gelişmemiş olması ve zamanla gelişme göstermesi sonucunda bebeğin ağzından normalden daha fazla tükürük gelmesine sebep olur. Bu durum bebeğin sindirim sisteminin gelişmesinin genel bir sonucudur. Bebek ağız içi sindirim sisteminin çalışmaya başlaması sonucu tükürük akıtmaya başlar ağızda tutamadığı veya yutamadığı için bu salgı dışarı akar. Bebek 3-4 aylık aylıkken ortaya çıkan ağızdan tükürük gelmesi durumu çoğu zaman diş çıkarmanın belirtisi olarak düşünülse de bu dönem dişle herhangi bir ilişkisi yoktur.

En bilinen sebep olan diş çıkarma döneminde de bebeğin ağzından tükürük gelmesi miktarı yoğunlaşmaktadır. Diş çıkarma dönemi genellikle 5-6 aylıkken başlar. Diş çıkarma süreci bebek için oldukça ağrılı bir süreçtir ve ağrıyla beraber tükürük salgısı artmakta ve bebeğin ağzından tükürük gelmesi durumu artmaktadır. Diş çıkarmaya bağlı tükürük salgısı 2 yaşına kadar devam edebilmektedir. 6 aylıkken tükürüğünü yutmayı öğrenmesine rağmen diş çıkarma esnasında tükürüğün yoğunlaşması yine bebeğin ağzından tükürük gelmesine sebep olmaktadır.

Genel olarak bilinen sebeplerin dışında da bebek fazla miktarda tükürük salgılayabilir. Bu sebepler ise;
Ağızdan tükürük gelmesi her bebekte görülürama tükürüğün yoğunluğu her bebekte aynı olmaz. Bebekteki tükürük yoğunluğunun azaltılması için ağız bakımının dikkatli yapılması gerekmektedir. Bebeğin diş çıkarma veya ihtiyaçlarını giderme amacıyla kullandığı malzemeler temiz tutulmalı fakat kimyasal temizleyiciler yoğun miktarda kullanılmamalıdır. Bebeğin kimyasal maddelere ilişkin alerjik reaksiyon göstermesi de ağızdan tükürük gelmesine sebep olabilmektedir.

Normal süreç dışında herhangi bir durumdan şüphe ediliyorsa ve 2 yaşını geçmesine rağmen bebeğin ağzından tükürük gelmesi devam ediyorsa doktora gidilmelidir.
" } ] }