{ "title": "Ağızda Tükürük Birikmesi", "image": "https://www.tukuruk.gen.tr/images/Agizda-Tukuruk-Birikmesi-64.jpg", "date": "21.01.2024 18:53:12", "author": "arzu çobanoğlu", "article": [ { "article": "Ağızda Tükürük Birikmesi; Ağız içindeki sıvıların tümüne tükürük deriz. Tükürük dediğimiz ağız içi sıvıları, tükürük bezleri tarafından üretilmektedir. Tükürükler, sindirim sistemini düzenlemek ve kolaylaştırmakla görevlilerdir. Yetişkin kişilerde 2 litre tükürük üretilmektedir. Vücutta bulunan fazla tükürük miktarı ise çeşitli yollarla dışarıya atılmaktadır. Fakat bazı durumlarda vücut normalden daha fazla tükürük üretimi yaparak, tükürüğün ağızda birikmesine neden olmaktadır.

Ağızda Tükürük Birikmesi Neden Olur?

Ağız içinde oluşan bozulmalar ve hastalıklardan ağızda tükürük birikebilir. Tükürük içindeki enzimler, aft gibi ağız yaralarının oluşmamasında yardımcı olmaktadır. Aft veya pamukçuk gibi rahatsızlıklar oluştuğunda tükürük normladen fazla üretilecek ve ağızda birikecektir. Sindirim sistemindeki bazı rahatsızlıklarda kişide normalin üstünde tükürük üretmesine neden olabilmektedir. Reflü rahatsızlığı buna örnek olarak verilebilmektedir. Ayrıca gastrit ve ülser rahatsızlıkları da ağızda tükürük birikmesini tetikleyen faktörler arasında yer almaktadır. Bunların dışında kişinin ateşli rahatsızlık geçirmesinden dolayı da kişide yutkunma zorluğu ile ağızda tükürük birikmesine neden olabilmektedir.

Ağızda Tükürük Birikmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ağızda tükürük birikmesi artık kalıcı bir hal almış ise doktora başvurmalı ve altında yatan nedenin ne olduğuna bakılması gerekmektedir. Hamileliktede tükürük normalden fazla üretilmekte olduğu için ağızda tükürük birikmemesi için nişasta içeren hamur işleri tüketiminden uzak durulması gerekmektedir. Ayrıca ağız temizliğine önem verilmesi gerekmektedir ve ağızda tükürük salgısını azaltıcı ağız sıvıları kullanılması gerekmektedir.
" } ] }